Dezenformasyonla Mücadelede Avrupa...

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu desteği ve iş birliğinde, Kızılay Toplum Temelli Göç Programları Koordinatörlüğü, üç farklı ilde toplum merkezlerinin yararlanıcı ve gönüllülerinden oluşan 250’den fazla katılımcıya yönelik Dijital Medya Okuryazarlığı Eğitimi düzenledi. Çağımızın en önemli sorunları arasında bulunan dezenformasyonla mücadele çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen iş birliğinde, teknolojinin nimetlerinden de yararlanılarak uzaktan katılımlı bir eğitim etkinliği de yer aldı.

Gaziantep, İstanbul ve Hatay’da hayata geçirilen proje kapsamında, 250’nin üzerinde faydalanıcı ve gönüllü, eğitimlere katıldı. Farklı yaş grupları ve farklı uyruklara mensup katılımcılara, yüz yüze gerçekleşen bu eğitimler dışında, Kızılay Kurumsal İletişim Direktörlüğümüzün de desteği ile gönüllülere yönelik online bir eğitim de verildi. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Yağcı aracılığı ile verilen “Dijital Medya Okuryazarlığı Eğitimlerinde, dezenformasyonla mücadele ana hedefti.

Doğru Bilgiye Ulaşmak Önem Kazanıyor

Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi olarak tanımlanıyor. Günümüzde yapılan araştırmaların çoğu, savunmasız grupların dezenformasyondan daha fazla etkilendiğini ortaya koyuyor. Son dönemdeki dezenformasyon etkinliklerine bakıldığında, göçmenlerin çevrimiçi ve geleneksel medya platformları üzerinden de hedef alındığı söylemek mümkün. Bu noktada doğru bilgiye ulaşmanın toplumsal hayat ve sosyal uyum için hayati önem taşıdığı önemli bir tespit haline geldi.

Bu tespit doğrultusunda hayata geçirilen projede dezenformasyon konusunda farkındalık yaratmak, etkilere açık Türk ve göçmen toplulukları arasında dezenformasyona karşı direnç oluşturmak hedeflendi.  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, yerel ve göçmen topluluklara ulaşma konusunda yetkin olan Kızılay Toplum Merkezleri birlikteliği ile başlanan bu eğitim maratonu, bir ayda tamamlandı.

Projede Hedefler Aşıldı

Farklı şehir ve platformlarda süren eğitim süreci boyunca, katılımcılara medya okuryazarlığının amacı, klasik ve dijital medya arasındaki farklılıklar, sosyal medya kullanımındaki riskler, dezenformasyon ve medya manipülasyonu başlıkları altında detaylı bilgiler verildi.

Tamamlanan eğitimler sonunda sertifikalarını alan katılımcılar, eğitimlerden edindikleri bilgi ve yetkinliklerden duydukları memnuniyeti verdikleri geri bildirimlerde belirterek, eğitimlerin genişleyerek devam etmesi yönündeki isteklerini ilettiler.

Pilot olarak gerçekleştirilen projenin saha uygulamalarından ve hedeflenenden daha büyük bir kitleye ulaşmasından duydukları memnuniyeti dile getiren AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, gerçekleştirilen iş birliğinden dolayı Kızılay’a teşekkür ettiler.

}
684508
Koruma Çalışmaları İle Ulaşılan Kişi Sayısı
916101
Psikososyal Destek ve Sağlık Hizmetleri ile Ulaşılan Kişi Sayısı
157526
Sosyoekonomik Güçlendirme Faaliyetleri ile Ulaşılan Kişi Sayısı
727168
Sosyal Uyum Faaliyetleri ile Ulaşılan Kişi Sayısı
12787
Liderlik ve Gönüllülük Çalışmaları ile Ulaşılan Kişi Sayısı
2593310
23 İLDE 21 TOPLUM MERKEZİ, 3 ÇOCUK KORUMA MERKEZİ, 8 GEÇİCİ BARINMA MERKEZİ VE 10 MOBİL EKİP İLE ULAŞILAN TOPLAM KİŞİ SAYISI

Bugünün Gençleri, Yarının Liderleri