TÜRK KIZILAY TOPLUM MERKEZLERİ’NİN KORONAVİRÜS MÜCADELESİ

TÜRK KIZILAY TOPLUM MERKEZLERİ’NİN KORONAVİRÜS MÜCADELESİ

Çin’in Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını pek çok can kaybına sebep olmaya devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke gibi Türkiye de bu salgın hastalıktan ne yazık ki olumsuz yönde etkileniyor.

Türkiye’de ilk Koronavirüs vakası 11 Mart 2020 tarihinde tespit edildi ve bu tarihten günümüze kadar Koronavirüs’ün etkilerini en aza indirip salgını önlemek için topyekün, canla başla mücadele ediliyor. Kişi ve halk sağlığı için çalışmalar da gerçekleştiren Türk Kızılay Toplum Merkezleri, tüm bu sıkıntılı süreçte halkıyla beraber mücadele edip, çözüm üretmek için birçok yeni çalışmaya imza atmaya devam ediyor.

Büyüklerimiz Yalnız Bırakılmıyor Halk Bilgilendiriliyor

Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görüldüğü dakikadan itibaren harekete geçen, 16 Türk Kızılay Toplum Merkezi, sosyal medyada, sokaklarda, toplu taşımalarda, marketlerde ve daha birçok yerde paylaşılmak üzere farklı dillerde, çeşitli infografikler, videolar, afişler ve broşürler hazırlayarak, hastalık hakkındaki güncel bilgileri ve önlemleri halkla buluşturuyor. Halk sağlığı bilgilendirmeleriyle toplamda 519 bin kişiye ulaşıldı.

 

Sosyal mesafenin önemine devamlı vurgu yapılan önlemler kapsamında, 21 Mart 2020 tarihinde, 65 yaş üstü büyüklere , küçük çocuklara ve kronik rahatsızlığı olan kişilere sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu doğrultuda Toplum Merkezlerimizin çalışanları ve gönüllüleri, büyüklerimize ve hastalarımıza hane ziyaretleri gerçekleştirerek bilgilendirmelere devam edip, gıda ve hijyen malzemesi gibi acil ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu zamana kadar toplamda 18 bin hijyen ve diğer ayni yardım kolisi dağıtıldı.

 

Evde Sanat Var Sağlık Var Hayat Var…

Kişilerin beden sağlığı kadar ruh sağlığına da önem veren Toplum Merkezleri, yerel halk ve farklı milletlerden yararlanıcılarının hem psikolojik iyilik hallerini desteklemek hem de atölye eğitimlerinden yararlanıcılarını mağdur etmemek adına, online olarak derslere devam ediyor.

Geçim Kaynağını Geliştirme ve Sosyal Uyum Programlarının iş birliğiyle dil kursları, konuşma kulüpleri, satranç dersleri, sanat atölyeleri, çocuk etkinlikleri, dikiş kursu gibi pek çok ders yararlanıcıların da katılımlarıyla online olarak devam ediyor. Aynı zamanda, Toplum Merkezleri her ay yerel ve farklı milletlerden halkın, COVID-19 sürecindeki bilgi, davranış ve tutumlarını anlayabilmek adına sosyal uyum ekibimiz ve diğer kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte düzenli bir şekilde danışma kurulu toplantılarını da online olarak sürdürüyor.

 

Tüm bunların yanı sıra, Toplum Merkezlerinin Sağlık ve Psikososyal Destek programlarının hazırladığı içeriklerle çocuk, genç, büyük demeden her yaştan bireylerin faydalanabileceği çeşitli bilgilendirme videoları, animasyonlar ve oyun içerikleri hazırlayarak kişilerin psikolojik iyilik hallerinin desteklenmesine de katkı sağlıyor. Sağlık ve psikososyal destek çalışmalarıyla toplamda 616 bin kişiye ulaşıldı.

Bilgilendirici videoları ve oyun içerikleri için..

Aynı zamanda Koronavirüs pandemisi sürecinden ruhsal açıdan olumsuz etkilenebilecek bireylere özel olarak Sağlık ve Psikososyal Destek Programı tarafından ücretsiz olarak uzaktan danışmanlık hizmeti de veriliyor.

Ev Sahibi Yerel Halk ve Göçmenler Elele Verdi, Maske Üretiyor

Pandemi dünyada tüm hızıyla yayılırken hem sağlık çalışanları için hem de halk için maske, eldiven, siperlik gibi Koronavirüs’e karşı koruyucu ekipmanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda, hızlıca harekete geçen Türk Kızılay Toplum Merkezleri bağış olarak temin ettiği özel kumaştan maske üretimine başladı.16 toplum merkezinde bulunan dikiş atölyeleri ve destek sağlanan hane içi üretim kapasiteleri de devreye sokularak maske üretiminde ciddi bir kapasite ortaya çıktı. Plastik siperlikler ise Toplum Merkezlerinde bulunan teknoloji sınıflarındaki 3D yazıcılar sayesinde üretiliyor.

 

Ev sahibi yerel halk ve göçmenler üretim çalışmalarına dayanışma içinde, beraber destek veriyor. Koronavirüs’ün ortaya çıkardığı tablo; Toplum Merkezlerinin hizmetlerinden yararlanan göçmen topluluklar adına bir vefa örneğine de sahne oluyor. Yerel halkın yanında farklı milletlerden göçmen yararlanıcılar ve gönüllüler de üretime destek verince bu vefakâr mücadelenin kazananı aslında yine kardeşlik oluyor.

Üretilen maskeler halkımızla buluşturuluyor.

 

Türk Kızılay Toplum Merkezleri Halkın İhtiyaçları Doğrultusunda Yüreklere Ümit oluyor

Dünyada 6 aydır etkili olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını, birçok alışkanlığımızı değiştirmemize sebep olup, yaşam tarzımızda bir takım yeniliklere gitmemizi gerektirdi. Bu değişikliklerden dolayı sıkıntılı günler yaşayan insanlar, salgına bir an önce çare bulunmasını ümit ediyor. Bu beklenti kapsamında, Türk Kızılay Toplum Merkezlerimiz de Kızılay’ın 152 yıllık geleneğine sahip çıkmaya; Devletimizden, destekleyicilerimizden ve halkından aldığı güçle halkın ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermeye ediyor. Toplum merkezlerimiz Koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken gönüllüleri ve çalışanlarıyla beraber bugün de insanlığın yanında, yüreklerdeki ümitlerin kapılarını aralayıp, aydınlık yarınlara bir an önce kavuşmayı bekleyenlere çare olmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yapılan tüm çalışmalar Avrupa Birliği, ECHO, Alman Kızılhaçı, IFRC gibi uluslararası organizasyonlar tarafından da destekleniyor.