Haberler

Dezenformasyonla Mücadelede  Avrupa Birliği ve Türk Kızılay İş Birliği

Dezenformasyonla Mücadelede Avrupa Birliği ve Türk Kızılay İş Birliği

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu desteği ve iş birliğinde, Kızılay Toplum Temelli Göç Programları Koordinatörlüğü, üç farklı ilde toplum merkezlerinin yararlanıcı ve gönüllülerinden oluşan 250’den fazla katılımcıya yönelik Dijital Medya Okuryazarlığı Eğitimi düzenledi. Çağımızın en önemli sorunları arasında bulunan dezenformasyonla mücadele çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen iş birliğinde, teknolojinin nimetlerinden de yararlanılarak uzaktan katılımlı bir eğitim etkinliği de yer aldı.

Gaziantep, İstanbul ve Hatay’da hayata geçirilen proje kapsamında, 250’nin üzerinde faydalanıcı ve gönüllü, eğitimlere katıldı. Farklı yaş grupları ve farklı uyruklara mensup katılımcılara, yüz yüze gerçekleşen bu eğitimler dışında, Kızılay Kurumsal İletişim Direktörlüğümüzün de desteği ile gönüllülere yönelik online bir eğitim de verildi. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Yağcı aracılığı ile verilen “Dijital Medya Okuryazarlığı Eğitimlerinde, dezenformasyonla mücadele ana hedefti.

Doğru Bilgiye Ulaşmak Önem Kazanıyor

Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi olarak tanımlanıyor. Günümüzde yapılan araştırmaların çoğu, savunmasız grupların dezenformasyondan daha fazla etkilendiğini ortaya koyuyor. Son dönemdeki dezenformasyon etkinliklerine bakıldığında, göçmenlerin çevrimiçi ve geleneksel medya platformları üzerinden de hedef alındığı söylemek mümkün. Bu noktada doğru bilgiye ulaşmanın toplumsal hayat ve sosyal uyum için hayati önem taşıdığı önemli bir tespit haline geldi.

Bu tespit doğrultusunda hayata geçirilen projede dezenformasyon konusunda farkındalık yaratmak, etkilere açık Türk ve göçmen toplulukları arasında dezenformasyona karşı direnç oluşturmak hedeflendi.  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, yerel ve göçmen topluluklara ulaşma konusunda yetkin olan Kızılay Toplum Merkezleri birlikteliği ile başlanan bu eğitim maratonu, bir ayda tamamlandı.

Projede Hedefler Aşıldı

Farklı şehir ve platformlarda süren eğitim süreci boyunca, katılımcılara medya okuryazarlığının amacı, klasik ve dijital medya arasındaki farklılıklar, sosyal medya kullanımındaki riskler, dezenformasyon ve medya manipülasyonu başlıkları altında detaylı bilgiler verildi.

Tamamlanan eğitimler sonunda sertifikalarını alan katılımcılar, eğitimlerden edindikleri bilgi ve yetkinliklerden duydukları memnuniyeti verdikleri geri bildirimlerde belirterek, eğitimlerin genişleyerek devam etmesi yönündeki isteklerini ilettiler.

Pilot olarak gerçekleştirilen projenin saha uygulamalarından ve hedeflenenden daha büyük bir kitleye ulaşmasından duydukları memnuniyeti dile getiren AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, gerçekleştirilen iş birliğinden dolayı Kızılay’a teşekkür ettiler.

Devamını Oku
Türk Kızılay Toplum Merkezleri Halk Sağlığı Haftası’nı kutladı

Türk Kızılay Toplum Merkezleri Halk Sağlığı Haftası’nı kutladı

3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nda Türk Kızılay Toplum Merkezleri 15 bölgede farklı etkinlikler düzenledi, farkındalık arttırma çalışmaları gerçekleştirdi.

Eylül ayı itibari ile 450 binden fazla kişiye ulaşan Toplum Merkezleri hem yerlerinden edilmiş bir çok kişiye hem de bölge halkına hizmet sunuyor; genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuk, engelli herkesin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çalışıyor.

3-9 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Halk Sağlığı Haftası kapsamında ilgili ilçelerin kurumlarında görev yapan hemşireler tarafından katılımcılara yönelik Meme Kanseri, Diş Sağlığı, Kadın Üreme Sağlığı, Kadın Hastalıkları gibi pek çok konuda eğitimler verildi, diş bakım ve hijyen setleri dağıtıldı; çeşitli spor aktiviteleri gerçekleştirilerek sağlık konusunda fikir paylaşımları yapıldı.

Aynı zamanda Toplum Merkezleri bünyesinde oluşturulan “Sağlık Aracıları Gönüllülüğü” ile sağlık aracısı olarak eğitilen Suriyeli gönüllüler Sağlık Uzmanları ile birlikte Suriyeli bireylerin evlerine mahalle sakinlerini davet ederek  “Yetişkin Hijyen Eğitim Seminerleri” vermeye başladı.

Devamını Oku
Hijyen Kolisi Dağıtımı Devam Ediyor

Hijyen Kolisi Dağıtımı Devam Ediyor

Şanlıurfa ve Hatay Toplum Merkezlerimiz, IFRC iş birliğiyle, koronavirüs ile mücadele kapsamında, ihtiyaç sahibi ailelere hijyen kolileri teslim etmeye devam ediyor.

Devamını Oku
Nitelikli Bilişim Personel Yetiştirme-Sap Danışmanlığı Eğitimi Sertifikaları Verildi

Nitelikli Bilişim Personel Yetiştirme-Sap Danışmanlığı Eğitimi Sertifikaları Verildi

TÜRK KIZILAY ve SAP TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİNDE “NİTELİKLİ BİLİŞİM PERSONEL YETİŞTİRME-SAP DANIŞMANLIĞI” EĞİTİMİNDE SERTİFİKALAR VERİLDİ

Üniversite mezunu yararlanıcıların kendi kendilerine yetebilirliklerinin sağlanması ve geçim kaynaklarının geliştirilmesinin amaçlandığı eğitimlerin sertifika törenine özel sektör temsilcileri de katılarak, adaylar ile gelecekteki kariyer fırsatları hakkında görüşmeler gerçekleştirdi. Eğitim projesi sayesinde yararların öncelikle SAP Türkiye müşterisi ve iş ortakların ihtiyaç duyduğu alanlarda SAP Danışmanı olarak nitelik kazanmaları ve uygun firmalarda istihdam edilmeleri hedeflendi.

“İSTİHDAMA YÖNLENDİRMEDE BÜYÜK BİR ADIM”

AB fonlarıyla desteklenen ve Türk Kızılay’ın yürüttüğü, SAP iş birliğindeki eğitimlere 10 farklı ilden iki binin üzerinde müracaat geldi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye'de geçerli bir kimlik belgesine sahip olan göçmenler arasından detaylı bir seçim süreci ile belirlenen adaylar Ankara ve İstanbul illerindeki bir ay süren eğitim programlarına dahil edildi.

İstanbul SAP BASİS Eğitimlerine katılan Türk Kızılay Toplum Temelli Göç Programları Koordinatörü Kamil Erdem Güler ve SAP Doğu Avrupa, Orta Asya ve Afrika Bölgesi Satış Direktörü Burçak Kılınçer, projeye ilişkin olarak; SAP ve Türk Kızılay’ın iş birliğinden duyulan memnuniyet ile birlikte SAP ekosistemine ve bilişim sektörüne dahil olma potansiyeli olan 50 gence başarı dileyerek, bu projenin istihdama yönlendirme noktasında büyük bir adım olacağını ifade ettiler.

“50 KİŞİLİK BİR KADROYU MESLEKTAŞ YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Ankara’da gerçekleşen eğitime katılan SAP Türkiye Kamu Sektörü Satış Müdürü Faruk Emre Güngör ise eğitim ve istihdam projesine ilişkin düşüncelerini şu şekilde dile getirdi; “ AB fonlarıyla desteklenen ve Türk Kızılay’ın yürütmekte olduğu bu programa katkı vermekten dolayı çok mutluyuz, bu sayede 50 kişilik bir kadroyu meslektaş yapmanın gururunu yaşıyoruz.”

DEZAVANTAJLI KESİMLER NİTELİKLİ BİLİŞİM PERSONELİNE DÖNÜŞÜYOR”

Eğitim programına katılarak sertifika almaya hak kazanan gençlerle buluşan Türk Kızılay Bilişim Teknolojileri Direktörü Hüseyin Savaş; “ Türk Kızılay olarak bir e-dönüşüm programımız var. Kurumsal olarak biz de dönüşüyoruz ve bunu yaparken de teknoloji araçlarını kullanıyoruz. Bu anlamda SAP ile ciddi bir iş birliği içerisinde dezavantajlı kesimi, nitelikli bilişim personeli olarak yetiştirip, bu alana kazandırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku